Norrköping-Arkösund

Royal Stockholm Cruise Line

 

NORRKÖPING - ARKÖSUND - NORRKÖPING

Upplev en underbar kryssning genom den vackraste av världar – den Svenska skärgården. M/S Saga Lejon avgår från hamnen i Norrköping mot Arkösund;- Vikbolandets svar på Sandhamn.

 

 

 

 

 

 

Upplev en underbar kryssning genom den vackraste av världar – den Svenska skärgården. M/S Saga Lejon avgår från hamnen i Norrköping mot Arkösund;- Vikbolandets svar på Sandhamn.

 

Guidad kryssning med Saga Lejon från Norrköpings hamn. Norrköping har anor långt tillbaka i tiden. Vid sidan om Tanum i Bohuslän är Norrköping rikast i Sverige på hällristningar från bronsåldern. Platsen har varit knutpunkt i vattenleden in mot Glan. Först var vattenleden en vik men med landhöjningen uppkom så småningom en forsande ström. Norrköpings stad uppkom under första hälften av 1300-talet omkring vägmötet vid Knäppingen (förmodligen av "Lilla Knäppen", en bergknalle i strömmen vid nuvarande Gamlebro). Staden var obetydlig ända till hertig Johan av Östergötland (son till Johan III) i början av 1600-talet lät anlägga vapensmedja och klädesväveri. Lois de Geer hade stor del i denna storartade industrialisering. Under 1800-talet hade Norrköping 80 procent av Sveriges textilproduktion. Norrköpings industriprägel, i kontrast till akademikerstaden Linköping, har hållit i sig sedan dess. Textilindustrin sysselsatte så sent som 1940 över 7000 personer. Den är numer helt nedlagd. Det besöksvärda Arbetets museum finns i "Strykjärnet" i Strömmen. Norrköping har en av Sveriges största oljehamnar. Staden är också känd för sina teatrar.

 

Kryssningen går genom Lindö kanal förbi Abborreberg där en av Östergötlands första "sommarstugor" finns. Ett lustställe med sjöpaviljong anlades under 1820-talet av Christian Lenning, grundare av Drags klädesfabrik.

 

Vi passerar Djurön , Den första kvarnen vid Djurö kvarn uppfördes 1911 i en borgliknande byggnad i rött tegel. Kvarnen är välbevarad och är industrihistoriskt intressant. En villastad uppfördes under 1910- och 1920-talen kring kvarnen. Man gav villorna namn som Trasten, Duvan, Vipan, Eken osv. Den nya större siloanläggningen är anlagd 1978.

 

Djurö gård, ett stycke söder om Djurö kvarn, är från 1700-talet med är kraftigt ombyggd under 1920-talet. I trädgården finns en minneslund över bemärkta personer från 1:a världskriget. Djurön är efter landhöjningen en halvö. Här finns på halvöns östsida en koncentration av många naturtyper med bl.a. mycket grova ekar, gran, tall, björk, klibbal och apel. Strax söder om detta område finns Bråborg som ingår i Svensksundsvikens naturreservat. Här finns ruiner efter slott i en ekhage som gjord för gökotta. Ruinen mäter 32 gånger 30 meter.

 

Vi närmar oss Esterön som är ett naturreservat sedan 1973. Här finns gamla odlingsmarker och grova ekar. Reda på 1600-talet bodde man här. Torpet "Afrika" som ligger på öns västra sida är en söt ryggåsstuga från 1700-talet, nästan i orginalskick och den äldsta bevarade byggnaden på ön. Då Norrköping fick påhälsning av Ryssar i början av 1700- Talet, skonades Eterön från värre härjningar. Dock togs timmer från ön till kyrkorestaurering i Norrköping.

 

Kryssningen går via Svinsta skär. Ön skulle varit nästan okänd om inte Gideon Wahlberg, varité- och teaterchef, hade satt upp ett folklustspel i skärgårdsmiljö i Norrköping 1922. Han hade skrivit en melodi och i texten skulle han ha med ett namn på en ö i Bråviken. Han ville något lämpligt namn och fick förslag som Katten, Kvist och Högholmen. Inget passade dock kompositören. Då kom en man in med en back läskedrycker. Wahlberg ropade till mannen – ge oss ett namn på en holme i bråviken. Varvid mannen svarade: Svinsta skär. Wahlberg tackade och nästa dag var visan färdigskriven.

 

Vi passerar Marmorbruket. Här började man 1673 bryta den berömda kolmårdsmarmorn. Denna marmor är en grönfärgad urkalksten som varierar i kornstorlek och färg som ger ett vackert och livfullt utseende. Det har klassats som vårt lands allra vackraste prydnadssten. Prov på denna kan man finna i såväl hyreshus som svenska kulturbyggnader, bl.a. trappan i Blå hallen i Stockholms stadshus, som vi alla känner igen från Nobelmiddagarna. Marmorn finns även på Drottningholm, Kungliga slottet, Nationalmuseum, operan i Paris och Coliseum Theatre i London. Brytningen upphörde på 1970-talet. Vid bruket har man en av de bästa utsikterna över Bråviken. Öster om bruket finns Flathällarna som är fina kalkhällar vid vattnet. I området finns även en stenåldersboplats, gravar från järnåldern och husgrunder från kring år 600 e Kr till medeltid.

 

Vi kryssar förbi Kolmårdens djurpark, Nordens största djurpark och räknas också som en av de största i världen. Vi ser här även vildmarkshotellet med utsikt över Bråviken, Färjeläget Kvarsebo passeras vidare mot Nävekvarn och vi befinner oss på Bosöfjärden. Öar som lilla Isö, stora Fläskö, Hästö och Gränsö passeras. Vi förtöjer i det gamla fiskeläget Arkösund;- Vikbolandets svar på Sandhamn.

 

Hjärtligt välkomna ombord hälsar kapten Lasse med besättning.

 

 

För mer information samt Er bokning ring 011-127801 , 08-210025, E-post: bokningen@rscl.se

 

Fakta om M/S Saga Lejon.

Kapacitet 380 passagerare , handikapp-WC, bar och restaurang.

Fullständiga rättigheter.

Reseinformation

Guidad kryssning med Saga Lejon från hamen i Norrköping till Arkösund.

 

Avgång från Norrköping kl: 10.00

Ankomst till Arkösund kl: 13.30

 

Avgång från Arkösund kl: 14.00

Ankomst till Norrköping kl: 17.30

 

 

Pris enkel resa per person: 395:- inkl moms.

Pris t/r resa resa per person:495:- inkl moms.

 

Datum Ni kan välja att resa 2017:

 

Utöver dessa datum kan Ni välja att resa Norrköping - Arkösund enkel resa den:13/7, 20/7 & 10/8 2017.. ( Saga Lejon kryssar Norrköping - Arkösund - Nyköping dessa datum )

 

Bokning och information: 0155-203000. 08-210025 , 011-127801.