Söderköping - Häradsskär

Göta-Kanal kryssning från Söderköping till Häradsskär

samt besök på Capella Ecumenica med M/S Joséphine

Med M/S Joséphine får Ni uppleva den unika kombinationen av både Göta Kanal och S:t Anna skärgård. Färden går genom Göta Kanal, detta storslagna  byggnadsverk och två slussar. Vidare ut på Slätbaken som är en lång östersjövik vars stränder är kantade av slott och herresäten.  Det äldsta slottet från 1400-talet är Stegeborg som vi passerar på nära håll.Strandhugg gör vi på den vackra skärgårdsön Capella Ecumenica, Hilding Bielkhammars livsverk. Under cirka 30 min upplever vi den Ecumeniska kyrkan med rundvandring.


Efter besöket på Capella Ecumenika fortsätter vi vår resa. Lagnö passeras och vi fortsätter mot Gryts skärgård där vi gör ett strandhugg på Häradsskär under en timme.


Häradsskär ligger längst ut i havsbandet i Gryts skärgård. Östersjön ligger utanför oss och vi befinner oss på en mycket vacker ö. Här finns möjlighet till

bad eller promenera runt ön. Titta ut över havet som möter horisonten i öster. Häradskär var känt för ett rikt fiske. Här har det bott fiskare sedan 1650-talet och lotsar som hjälpt fartyg i de steniga farvattnen. Ön är låg och flack, typisk för öar långt ut i havsbandet.

Här finns en väl skyddad hamn och runt den ligger de flesta husen. Under åren 1888-1935 fanns en folkskola på ön. Egentligen är det två skär, Häradsskär och Stångskär, förenade med en bro. Namnet Stångskär kommer sig av att det fanns ett sjömärke i form av en stång med en tunna upptill. År 1741 ersattes den av en rödmålad båk.

Det nuvarande fyrtornet, som är ritat av Gustav von Heidenstam, uppfördes år1863. Det är den näst äldsta fyren av järn i Sverige. Tekniken i fyren har genomgått stora förändringar under åren. Det började med en råoljelampa, senare eldades det med fotogen. Veken byttes ut år 1908 mot ett glödnät. Först 1943 slapp man arbetet med fotogen då Gustav Daléns Agaljus kom på plats och 1960 elektrifierades fyren och fyrvaktaren blev arbetslös. Lotsplatsen drogs in 1968 och kvar blev en sjöövervakningsstation, som försvann 1977.

Pris  resa vuxen 695:- inkl moms.

Pris barn i målsmans sällskap

6 - 12 år halva priset

0 - 6 år reser fritt.


Avresa med Nya Lejonet från Söderköping kl: 10.00 med

strandhugg på på Capella Ecumenica och Häradsskär. 

Åter Söderköping kl: 19.00.

 

Datum 2024: 29 Juni, 6 Juli, 13 Juli, 20 Juli, 27 Juli, 3 Augusti, 10 Augusti,

17 Augusti.


Bokning 011-127801                info@rscl.se                 www.rscl.se